Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megkongatták a vészharangot Matolcsy Györgyék, halálos veszé
  2023-10-15 20:00:44, vasárnap
 
 





MEGKONGATTÁK A VÉSZHARANGOT MATOLCSY GYÖRGYÉK, HALÁLOS VESZÉLYBEN VAGYUNK

Kandrács Csaba: AZ ÉLMEZŐNYBEN VAGYUNK, MÁS ORSZÁGOK IS TŐLÜNK TANULNAK

2023.10.15. 14:18


,,A hatodik nagy kihalási hullámban vagyunk, ami körülbelül olyan nagyságrendű egyes kutatók szerint, mint ami 65 millió évvel ezelőtt volt, amikor a dinoszauruszok eltűntek" - figyelmeztet Kandrács Csaba az Indexnek adott interjúban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke felfedte, hogy a jegybank olyan kutatást végez a biodiverzitás védelmében, amelyre több tucat ország kíváncsi. A központi banki vezető szerint a jólét mérését is érdemes újragondolni, ebben segíthet a magyar fejlesztésű Harmonikus Növekedési Index.

Bár a klímaváltozásról már sokat tudunk, más környezeti kockázatoknak is érdemes a mélyére ásni. Ilyen a biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség, a természeti élőhelyek sokszínűsége, amely az egyik legégetőbb kérdés a klímaváltozás mellett.

A hatodik nagy kihalási hullámban vagyunk, ami körülbelül olyan nagyságrendű egyes kutatók szerint, mint ami 65 millió évvel ezelőtt volt, amikor a dinoszauruszok eltűntek

- jelezte az Indexnek Kandrács Csaba az MNB Zöld Pénzügyi Konferenciáján adott interjúban. A jegybank alelnöke hozzátette, hogy az elmúlt 10 millió évben sohasem haltak ki ilyen gyorsan fajok, mint most. ,,Eközben rengetegen számolnak be poloskainváziókról és új invazív fajok megjelenéséről olyan területeken, ahol azok nem őshonosak. Ezek mind-mind jelei annak, hogy valami nagy változás zajlik a természetben."


Kapcsolódó

Olyan megtiszteltetés érte Magyarországot, amire egy évtizede nem volt példa

Matolcsy György embere európai kulcspozícióba került.
Link


A Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta, hogy a biodiverzitás csökkenése a gazdaságban is érezteti a romboló hatását. Ezzel kapcsolatban indítottak el az Európai Unió finanszírozásával egy közös projektet az OECD-vel, hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos kockázatok a pénzügyi rendszerre.

Idén júniusban publikáltuk az első eredményeket, 40 országból 150 szakértő kapcsolódott be, és hallgatta meg ezeket. Kijelenthető, hogy ebben abszolút az élmezőnyben vagyunk, más országok is tőlünk tanulnak

- árulta el lapunknak Kandrács Csaba. A jegybanki alelnök korábban a Közgazdász-vándorgyűlésen rávilágított, hogy a fenntarthatósági szempontoknak a pénzügyekben is meg kell jelenniük, és az emberek gondolkodását is át kell alakítani. A Magyar Nemzeti Bank nagy erőkkel foglalkozik a fenntarthatósággal, ennek részleteit tárta elénk az MNB alelnöke.


Elemi érdekünk az energiafüggetlenség

Bármilyen szörnyű is az orosz-ukrán háború, pozitív hozadéka is akad, mégpedig, hogy az annak kapcsán érintett országoknak növelniük kell energiahatékonyságukat. Előtérbe kerültek az alternatív energiaforrások is, és aki csak tudta, visszafogta a fogyasztását.

Az orosz-ukrán háború és a nyomában érkező válság hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évben 2,2 százalékkal nőtt a globális energiahatékonysági fejlődés üteme, ami az elmúlt öt év átlagának a duplája

- jelezte a konferencián tartott előadásában Kandrács Csaba, hozzátéve, hogy Magyarország energiaimport-függősége jelentős, ezért az energiahatékonyság növelése nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem a magyar gazdaság számára is ,,elemi érdek".


Kapcsolódó
Amerika is megirigyelhetné a magyar bankszektor immunrendszerét

Kandrács Csabával, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével beszélgettünk.
Link


Az alelnök arra is rámutatott, hogy a hazai épületek energiahatékonysága alacsony, itt is energiahatékonysági fejlesztésekre, például a 850 ezer ,,Kádár-kocka" megfelelő szigetelésére volna szükség. Az energiahatékonyság ,,alacsonyan lógó gyümölcs", gyors eredményeket tudna hozni a gazdaság egésze számára. Az Index kérdésére, hogy a háború alatti energiahatékonysági lépések, mint például egyes túlfűtött lakások hőmérsékletének csökkentése, vajon tartósak-e, vagy a háború befejezése után az emberek visszatérnek a korábbi szokásaikhoz, az alelnök azt válaszolta, hogy bízik a szemléletváltásban, hiszen ez közös érdek.

Kitért arra is, hogy még a háború kitörése előtt indította el a jegybank a nagy sikerű Zöld Otthon Programot, amelynek keretében az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosított a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhettek tovább a lakossági ügyfelek részére energiahatékonysági beruházásokra. Tavaly szeptemberben azonban lezárult a program, ennek újraindításáról kérdeztük a jegybanki alelnököt.

Nagyon korai és felelőtlen lenne egyelőre azt kijelenteni, hogy mikor indulhat újra a Zöld Otthon Program

- felelte kérdésünkre Kandrács Csaba. Kifejtette, hogy most az infláció a fő ellenség. Ugyanakkor a folyó fizetési mérlegünk javulásának egyik kulcstényezője az energiaárak csökkenése volt. Ma viszont nem jelenthető ki biztosan, hogy a jelenlegi alacsony árszint tartósan így is maradhat, ezen az oldalon sebezhetők vagyunk. ,,Nem látható egyértelműen, hogy hogyan alakulnak a globális folyamatok."


A lényeg az árstabilitás

Az év eleji, rekordszinten lévő infláció szeptemberre a felére olvadt, az év végére pedig meglehet az egy számjegyű infláció, erre mutatott rá több meghatározó közgazdász is az Indexen. Kandrács Csaba szerint ebben kulcsszerepe van a monetáris és fiskális politikának egyaránt, utóbbi részéről például az online árfigyelő rendszer bevezetése hatásos intézkedés volt.


Kapcsolódó
Az év végére nemcsak teljesül Orbán Viktor jóslata, de egy váratlan csavar is lesz benne

Elővették a kockás füzetet az ország elemzői, és kivesézték a miniszterelnök ígéretét.
Link


A jegybank előrejelzése alapján jövőre már 5 százalék lehet az éves átlagos infláció, ugyanakkor Kandrács Csaba szerint ,,nem dőlhetünk hátra, az árstabilitást tartósan szavatolnunk kell".

Egyetlen percre sem tévesztjük szem elől zöld, fenntarthatósági céljainkat, de ma minden olyan lépést, ami az árstabilitást negatívan befolyásolná, alapjaiban kell átgondolnunk

- fogalmazott a jegybank alelnöke, hozzátéve, hogy jelenleg is futnak az MNB azon fenntarthatósági programjai, amelyek nem veszélyeztetik az árstabilitást. ,,Az egyik ilyen a zöld tőkekövetelmény-kedvezményünk, amit a pénzügyi stabilitás erősítésére használunk" - mondta. Ennek lényege, hogy ha a bankok lakossági, vállalati vagy önkormányzati zöldhitelcélokat finanszíroznak, akkor ezekre tőkekövetelmény-kedvezményt kapnak. A finanszírozható területek körét pedig nemrég a következő elemekkel bővítették:

energiahatékonyság,
az energiahálózatok korszerűsítése,
energiatárolás,
a zöldebb távhő
és a megújuló energia szélesebb körű használata.

A jegybank reményei szerint a program révén egyúttal olyan adatbázishoz jutnak, amivel sokkal inkább láthatják, hogy milyen dinamikával zöldül a banki portfólió, és ezáltal további lépésekkel tudják majd támogatni a bankok átállási kockázatainak csökkentését.


Nem elég törekedni a jólétre, mérni is tudni kell

Kandrács Csaba rámutatott, hogy a világ gazdaságának mérésére sokáig a GDP-t tekintettük az egyetlen és leginkább megbízható mutatónak. Az 1930-as években született meg ez a mérőszám, amely a makrogazdasági szabályozás központi céljává vált. A GDP azonban nem tökéletes, és sok olyan tényezőt nem vesz figyelembe, amely fontos egy ország összteljesítményének mérésében.

A GDP gyorsan vált általánosan elismert mutatószámmá, és jól is tudták mérni. Talán ez a két tényező a sikerének a titka. De már akkor is látszott, hogy nem tökéletes. Sok olyan tényezőt nem ragad meg, ami fontos egy ország összteljesítményének mérésében, például a gazdaság működésének fenntarthatóságát vagy az egészséget

- világított rá a jegybank alelnöke. Nem zárta ki, hogy akár a Közgazdász-vándorgyűlésen bemutatott Harmonikus Növekedési Index (HNI) lehet a válasz a GDP korlátaira. A Makronóm Intézet által kifejlesztett index hat pilléren nyugszik:

gazdasági,
pénzügyi,
környezeti,
társadalmi fenntarthatóság,
munka- és tudásalapúság,
valamint demográfiai fenntarthatóság.


Kapcsolódó
A fél világ azt lesi, amit Matolcsy Györgyék kitaláltak

Az évszázad legégetőbb kérdésére ad választ a jegybank.
Link


,,Látva a komplexitását, a Harmonikus Növekedési Index minden bizonnyal árnyaltabban mutatja be egy ország teljesítményét, állapotát, mint a jelenlegi GDP-mutató" - értékelte Kandrács Csaba. György László kormánybiztos szerint az évtized végéig ez az index elterjedhet a világban, és meghatározó lehet. ,,Örülnék neki, ha ez így lenne.

Egy újabb magyar innovációs vívmány, amiből akár nemzetközi siker lehet"

- reagált a kormánybiztos korábbi felvetésére az MNB alelnöke, utalva a közelmúltbeli magyar Nobel-díjasokra is. Kandrács Csaba szerint az új index sikeréhez nagy szereplők, mint a Világbank vagy az IMF támogatása is szükséges. ,,Miért ne történhetne meg? Majd meglátjuk" - zárta gondolatait a jegybank alelnöke.


Link






 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Címkék: fenntarthatósági, környezetvédelem, zöldhitelcélokat, energiahálózatok, refinanszírozási, klímaváltozásról, fenntarthatóság, megtiszteltetés, megirigyelhetné, tőkekövetelmény, hőmérsékletének, immunrendszerét, finanszírozható, energiaforrások, újraindításáról, kulcspozícióba, magyarországot, vándorgyűlésen, miniszterelnök, energiatárolás, teljesítményét, dinoszauruszok, finanszíroznak, konferenciáján, fejlesztésekre, makrogazdasági, megjelenéséről, veszélyeztetik, korszerűsítése, kulcstényezője, árstabilitást, kedvezményünk, hitelezhettek, kifejlesztett, rekordszinten, biodiverzitás, hatodik nagy, dinoszauruszok eltűntek”, jegybank olyan, biodiverzitás védelmében, központi banki, jólét mérését, magyar fejlesztésű, mélyére ásni, biológiai sokféleség, természeti élőhelyek, egyik legégetőbb, klímaváltozás mellett, dinoszauruszok eltűntek, jegybank alelnöke, biodiverzitás csökkenése, romboló hatását, Matolcsy Györgyék, MEGKONGATTÁK VÉSZHARANGOT MATOLCSY GYÖRGYÉK, HALÁLOS VESZÉLYBEN VAGYUNK, Kandrács Csaba, ÉLMEZŐNYBEN VAGYUNK, ORSZÁGOK IS TŐLÜNK TANULNAK, Magyar Nemzeti Bank, Harmonikus Növekedési Index, Indexnek Kandrács Csaba, Zöld Pénzügyi Konferenciáján, Matolcsy György, Európai Unió, Kandrács Csabával, Zöld Otthon Programot, Zöld Otthon Program, Orbán Viktor, Makronóm Intézet, György László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Muratáj  Tehetségtelen gyerek nincs.  Miért nem menti meg Jézus...  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Föld napja  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Ázzal aki csak szép  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Beney Zsuzsa  Amit átélünk,  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Emlék  Aki szeret, annak senki sem id...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Kellemes esti időtöltést  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Naplemente  Facebookon kaptam  A végzet az  Környezetvédelem  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Föld napja  S a dalok tanulsága  Ma  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hatodik nagy, dinoszauruszok eltűntek&#8221, jegybank olyan, biodiverzitás védelmében, központi banki, jólét mérését, magyar fejlesztésű, mélyére ásni, biológiai sokféleség, természeti élőhelyek, egyik legégetőbb, klímaváltozás mellett, dinoszauruszok eltűntek, jegybank alelnöke, biodiverzitás csökkenése, romboló hatását, közös projektet, biodiverzitás csökkenésével, pénzügyi rendszerre, első eredményeket, élmezőnyben vagyunk, jegybanki alelnök, fenntarthatósági szempontoknak, emberek gondolkodását, annak kapcsán, alternatív energiaforrások, nyomában érkező, elmúlt évben, konferencián tartott, környezetvédelem szempontjából, magyar gazdaság, magyar bankszektor, alelnök arra, hazai épületek, gazdaság egésze, háború alatti, háború befejezése, emberek visszatérnek, korábbi szokásaikhoz, háború kitörése, nagy sikerű, hitelintézeteknek refinanszírozási, lakossági ügyfelek, jegybanki alelnököt, folyó fizetési, energiaárak csökkenése, jelenlegi alacsony, oldalon sebezhetők, globális folyamatok, felére olvadt, online árfigyelő, váratlan csavar, kockás füzetet, ország elemzői, miniszterelnök ígéretét, jegybank előrejelzése, éves átlagos, árstabilitást tartósan, árstabilitást negatívan, egyik ilyen, pénzügyi stabilitás, bankok lakossági, finanszírozható területek, következő elemekkel, energiahálózatok korszerűsítése, zöldebb távhő, megújuló energia, jegybank reményei, program révén, banki portfólió, bankok átállási, világ gazdaságának, 1930-as években, makrogazdasági szabályozás, gazdaság működésének, évszázad legégetőbb, ország teljesítményét, jelenlegi GDP-mutató&#8221, évtized végéig, index elterjedhet, újabb magyar, kormánybiztos korábbi, közelmúltbeli magyar, fenntarthatósági, környezetvédelem, zöldhitelcélokat, energiahálózatok, refinanszírozási, klímaváltozásról, fenntarthatóság, megtiszteltetés, megirigyelhetné, tőkekövetelmény, hőmérsékletének, immunrendszerét, finanszírozható, energiaforrások, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5459
  • e Hét: 25278
  • e Hónap: 65099
  • e Év: 242974
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.